御狩祭(ししきり祭り)

Mikari Festival (Shishikiri Festival)

千葉2018.12.05

chiba05 Dec. 2018

豊作と鳥獣から作物を守ることを祈願する千葉県君津市の諏訪神社お祭り。境内に肉の入った桶が置かれ、“社家”と呼ばれる肉を切る料理人が、かみしも姿で肉を切り、神社に奉納する。見物人はこの肉をもらうことができ、この肉を食べると“風邪をひかず、丈夫になる”と伝えられている。「房総のミカリ習俗」として千葉県記録選択文化財に指定されている

It is Suwa shrine festival in Kimitsu-shi, Chiba-ken, to pray for good harvest and protection from animals. A bucket with meat inside is placed in the shrine ground and "Shake" who is a cook to chop the meat, chops the meat in old ceremonial costume and dedicate the meat to the shrine. The audience can receive this meat and it is told that "if you eat this meat, you won't catch a cold and will become healthy". It is "Boso's Mikari custom" and registered as Chiba's Recorded Selected Cultural Assets.

  • お祭り
    御狩祭(ししきり祭り) | Mikari Festival (Shishikiri Festival)
  • 日付
    2018.12.05
  • 開催場所

    君津市清和市場

    君津市清和市場 [map]

  • アクセス
    君津駅からバス「市場バス停」下車、徒歩
  • 電話番号
    0439-56-1679
  • カテゴリ
    伝統芸能食べもの
  • Festival
    御狩祭(ししきり祭り) | Mikari Festival (Shishikiri Festival)
  • Date
    05 Dec. 2018
  • Venue

    Seiwaichiba, Kimitsu-shi

    [map]

  • Access
    Take a bus from Kimitsu Station to "Ichiba Bus stop" and walk
  • Tel
    +81 439-56-1679
  • Category
    Traditional CultureFood
関連サイトを見る   View related Web site  

※本サイトは最新情報をご提供するよう心がけておりますが、独自で集積したものでイベント内容、情報などが変更されている可能性があります。 必ず事前に公式な情報をご確認の上、ご参加ください。
※イベント内容でのご不明点は直接イベント主催様にお問い合わせください。なお、情報の誤り等を発見した場合は、お問い合わせよりご連絡ください。

* Although we try to provide the latest information on this website, we do not guarantee the event content and information depending on the situation. Please always check the official information in advance to participate in the events.
* If there are any uncertain points about the event content, please directly contact the event host. Should you find any incorrect information, please contact us from Contact Us form.